AllboHus stärker säkerheten med uppkopplade brandvarnare

AllboHus stärker säkerheten med uppkopplade brandvarnare

Det kommunala bostadsbolaget AllboHus i Alvesta kommun har sedan flera år tillbaka valt att samarbeta med oss på X2 Wireless för att säkerställa brandsäkerheten i sina fastigheter. Nu har kommunen expanderat med nybyggnationer och fler fastigheter utrustas nu med X2 Smoke, en uppkopplad brandvarnare med direkt anslutning mot SOS Alarm. AllboHus stärker säkerheten med uppkopplade brandvarnare och nivåmätare för deras långsiktiga arbete för att förbättra säkerheten i och runtom sina fastigheter.

Utmaning

Utmaningen för det kommunala bostadsbolaget AllboHus var att säkerställa ett pålitligt brandskydd och effektiv hantering av resurser i sina fastigheter, samtidigt som kommunen expanderade med fler nybyggnationer. De behövde en lösning som både kunde förbättra säkerheten i form av uppkopplade brandvarnare och samtidigt underlätta den dagliga driften, särskilt när det gäller hantering av snöröjning och avfall.

Lösning

Lösningen som vi på X2 Wireless levererade till AllboHus bestod av vår uppkopplade brandvarnare, X2 Smoke, som har direkt anslutning till SOS Alarm för omedelbar respons vid brand eller rökutveckling. Dessutom installerades nivåmätare för att mäta snödjup och fyllnadsgrad i sopkärl, vilket gjorde det möjligt för Allbohus att prioritera resurser mer effektivt, spara kostnader och öka säkerheten i sina fastigheter.

Om AllboHus

AllboHus Fastighets AB är ett kommunalt bostadsbolag som ägs av Alvesta kommun, med en befolkning på drygt 20 000 invånare (2023). Med 1 900 lägenheter och 200 lokaler spridda över hela kommunen är de den största aktören på Alvestas bostadsmarknad.

Framgångsrikt och lyhört samarbete

Vi på X2 Wireless har utvecklat ett pålitligt trådlöst nätverk med otrolig räckvidd, som gör både installation och drift enklare för kommunala bostadsbolag som AllboHus. Trots att många kommuner bygger sina egna nätverk väljer de ändå att använda våra system, då det minskar behovet av underhåll och ständiga uppdateringar för nya funktioner. Det sparar både tid och resurser, vilket frigör mer tid för kommunen att fokusera på andra viktiga områden.

Torbjörn Svensson, säkerhetschef i Alvesta kommun, beskriver samarbetet med X2 Wireless som mycket framgångsrikt.

X2 Wireless har under många år varit lyhörda för våra behov i Alvesta, vilket har gjort att vi kunnat påverka och anpassa lösningarna för att få bästa möjliga resultat. Tack vare X2 välutvecklade trådlösa nätverk har vi täckning i alla våra fastigheter, även på avlägsna platser.

Med X2 Smoke, vår trådlösa brandvarnare, som nu också är certifierad enligt den europeiska standarden EN54, kan vi säkerställa en hög standard på brandskyddet i alla typer av fastigheter. EN54 är standarden för rökdetektorer i brandlarmsystem vilket är högsta nivån av certifiering.

Nivåmätare ger ökad effektivitet

Utöver att AllboHus stärker säkerheten med uppkopplade brandvarnare har de valt att investera i X2 nivåmätare för att mäta snödjup i olika delar av kommunen. Alvesta sträcker sig över en stor geografisk yta, vilket gör att snömängden på de olika orterna kan variera kraftigt.

Med hjälp av våra nivåmätare får nu AllboHus realtidsdata om snödjupet, vilket gör det möjligt att prioritera snöröjning där det behövs mest. Detta leder till både bättre resultat, miljöarbete och lägre kostnader för kommunen.

Samma nivåmätare kan även användas för att övervaka fyllnadsgraden i AllboHus sopkärl. Detta gör att man kan förbättra tömningstiderna och undvika onödiga tömningar av sopor, vilket ytterligare bidrar till en mer effektiv användning av kommunens resurser.

All data samlas in från alla sensorer och skickas direkt till X2 Cloud, där ansvariga enkelt kan övervaka och analysera resultaten via X2 app. Det gör det enklare att planera och fatta beslut om vilka åtgärder som behövs, som till exempel om snöröjning behövs på specifika platser eller inte.

Brandsäkerhet genom innovation och teknik

Samarbetet mellan AllboHus och X2 Wireless fortsätter att utvecklas, med ett tydligt fokus på att spara pengar och att stärka brandskyddet i samtliga kommunens fastigheter. De framsteg som har gjorts hittills visar tydligt hur modern teknik och nära samarbete kan bidra till förbättrad säkerhet och effektivitet inom kommunal förvaltning.

Mattias Jonsson ser detta som bara början på vad X2 kan leverera till AllboHus och andra kommunala bostadsbolag.

Vi har två starka fördelar i vårt erbjudande: ett pålitligt trådlöst nätverk med lång räckvidd och våra certifierade brandskyddsprodukter. Kombinationen gör det enkelt och kostnadseffektivt för kommunala bostadsbolag att välja X2 som sin leverantör.

Vill du veta mer om hur du kan förbättra säkerheten i ditt kommunala bostadsbolag eller kommun? Kontakta oss här!