När vi på X2 Wireless inledde vårt samarbete med Länsförsäkringar Bergslagen var målet tydligt: att stärka brandskyddet i flerfamiljshus och skapa en tryggare vardag för hyresgästerna. Vår första gemensamma kund blev bostadsrättsföreningen Västeråshus 23, en förening som ligger i Västerås, som har hela 700 lägenheter. Genom att kombinera vår innovativa teknik med Länsförsäkringars starka kundrelationer erbjuds nu en lösning som både kan minimera skadorna av bränder och öka tryggheten för hyresgästerna.
Vi måste jobba proaktivt med våra kunders brandskydd. X2 Wireless lösning med uppkopplade brandvarnare till SOS Alarm är precis vad vi vill erbjuda våra kunder. Att subventionera en sådan lösning är något vi väntat på att kunna erbjuda.
Marcus Länsförsäkringar Bergslagen
Ett samarbete som gör skillnad
När det kommer till brandlarm i flerfamiljshus är det inte bara en fråga om teknik – det handlar om att skapa trygghet för de boende. Vi vet att för bostadsrättsföreningar innebär det ofta en utmaning: att både kunna säkerställa att alla lägenheter är utrustade med fungerande brandvarnare och att dessa dessutom övervakas dygnet runt. Det kan vara tidskrävande och kostsamt att upprätthålla ett så omfattande skydd. Men genom vårt samarbete med Länsförsäkringar har vi gett Västeråshus 23 en möjlighet att minska på sina kostnader, samtidigt som de upprätthåller alla lagkrav för brandskyddet.
Utmaning
För bostadsrättsföreningar är brandskyddet en av de viktigaste säkerhetsaspekterna. De behöver ett brandlarm som bland annat går att se om det tas ner, behöver byta batterier samt att det täcker stora ytor. Föreningar behöver en lösning som både skyddar och gör det enkelt att övervaka och underhålla systemen.
Lösning
Lösningen som vi på X2 Wireless har i samarbete med Länsförsäkringar Bergslagen är att varje bostad kopplas upp med vår brandvarnare, X2 Smoke, som övervakas direkt från SOS Alarm. Vår teknik är väl etablerad på marknaden och har testats under många år. Den uppkopplade brandvarnaren larmar om den tas ned, har 15 års batteritid och har en räckvidd på 20 km fri sikt. Detta innebär att larm omedelbart skickas till larmcentral vid brand, vilket kan minska skador och risk för att liv ska gå till spillo. Dessutom innehåller X2 Smoke en temperatursensor, som innebär att man inte behöver ett extra system för att se temperaturen i lägenheterna och då kan spara pengar på att se och styra värmen i fastigheten via brandvarnaren. Omfattande referenstester har genomförts på ett flertal bostadshus och skillnaden i temperatur mellan tak- och väggmonterad sensor ligger runt 0,2 grader Celsius.
För oss som försäkringsbolag handlar det om att minska risken för våra kunder. En viktig del i det är att veta att brandvarnaren sitter på plats och fungerar som den ska.
Marcus Länsförsäkringar Bergslagen
För vår gemensamma kund, bostadsrättsföreningen Västeråshus 23, innebär den nya lösningen en kraftig förstärkning av brandskyddet i de 700 lägenheterna. De boende får en extra trygghet i vetskapen om att brandvarnaren övervakas dygnet runt och att hjälp kan skickas snabbt vid behov. Larmcentral kan i realtid identifiera var branden startat och var den sprider sig, vilket gör att räddningstjänsten kan arbeta effektivt och skicka ut en brandbil där de kan påbörja en släckningsinsats.
Minska kostnader av bränder
Vår teknik har blivit en självklar del av brandskyddet hos många bostadsrättsföreningar, tack vare vår långa erfarenhet och innovativa lösningar. Samarbetet med Länsförsäkringar Bergslagen gör det nu enklare än någonsin att skapa trygghet för både föreningar och fastighetsägare, med lösningar som snabbt kan integreras och ge resultat. För Länsförsäkringar Bergslagen ger det möjligheten för dem att erbjuda våra lösningar till fler bostadsrättsföreningar och fastighetsägare. Genom att förhindra bränder och minska skadorna av bränderna, kan kostnaderna för renoveringar för bostadsrättsföreningar och fastighetsägare minska avsevärt.
Om LF Bergslagen
Länsförsäkringar Bergslagen historia börjar redan år 1848 genom att det var vanligt med bränder i byarna. Invånarna som då fick nog, gjorde en insats tillsammans för att bygga upp det som brunnit ner. Idag är länsförsäkringar Bergslagen en del av länsförsäkringsgruppen, som består av 23 självständiga och lokala bolag.