Vad är grannsamverkan?
Grannsamverkan innebär att grannar som bor i ett bostadsområde går samman för att förhindra brottslighet i området. Det är en effektiv metod för att minska risken för inbrott och andra brott i sitt eget och grannarnas hem. Genom en kontinuerlig kontakt med sina grannar håller man ett extra öga på sina grannars boende och område ifall något skulle ske. Grannsamverkan främjar också en starkare gemenskap i området, där invånarna känner varandra bättre och hjälps åt för att skapa en tryggare boendemiljö.
Grannsamverkan minskar brott
Det finns studier och undersökningar från både Malmö Högskola (2019) och från Brottsförebyggande rådet (Brå), som visar att grannsamverkan kan minska inbrott med mellan 16 % och 36 %, beroende på metod och område. En aktiv grannsamverkan gör inte bara att grannar upplever ökad trygghet, utan den får även brottslingar att avstå från att begå brott i dessa områden.
Stark gemenskap
För att en grannsamverkan ska fungera effektivt krävs det att alla boende i området engagerar sig och tar ett gemensamt ansvar. Det handlar inte bara om att hålla ett öga på sitt eget hem utan också att vara uppmärksam på vad som händer i hela bostadsområdet. Genom att lära känna sina grannar och skapa en öppen dialog kan man bygga en starkare gemenskap där alla hjälps åt att förebygga brott och öka tryggheten. När alla bidrar på sitt sätt skapas en tryggare miljö där det blir svårare för brottslingar att slå till. Dessutom leder grannsamverkan ofta till en starkare gemenskap, där grannar hjälper varandra i vardagen, något som gynnar hela bostadsområdet.
Hur fungerar grannsamverkan?
När man har ett fungerande nätverk i sin grannsamverkan kan man minska en del av brottsligheten som kan begås i grannområdet, till exempel inbrott, bilbrott, skadegörelse och även vissa brott mot person.
Syftet är att förhindra brott som kan uppstå, innan de händer genom ett nätverk av grannar som har koll. Grannsamverkan i Sverige drivs av Samverkan mot brott (SAMBO). SAMBO tillsammans med bland annat polisen, försäkringsbolag, kommuner, regioner, SSF Stöldskyddsföreningen, BRÅ och Hyresgästföreningen driver och organiserar grannsamverkan i Sverige.
Grannsamverkan i flerbostad
I en bostadsrättsförening eller flerbostad är det ofta styrelsen, en trygghetsgrupp eller bostadsbolaget som tar initiativ till grannsamverkan. De ser till att informera boende om hur samarbetet fungerar, av material från polisen eller genom samarbete med kommunen. För att visa att fastigheten har en aktiv grannsamverkan kan föreningen sätta upp skyltar och dela ut informationsmaterial.
En viktig del i arbetet är att skapa en tydlig kommunikationskanal, exempelvis en Facebookgrupp eller en anslagstavla i trapphuset, där boende kan dela information och vara vaksamma på misstänkta händelser. Föreningen eller bostadsbolaget har också en roll i att stärka det fysiska skyddet, exempelvis genom att installera mekaniska inbrottsskydd i entréer och förråd, kamerabevakning eller uppkopplade larm. I vissa fall kan de även tillhandahålla märkutrustning för att boende ska kunna stöldmärka sina värdesaker.
Utöver dessa åtgärder är det viktigt att informera boende om hur de själva kan bidra till en tryggare boendemiljö, till exempel genom att hålla portar låsta, vara uppmärksamma på obehöriga och använda säkerhetsutrustning på rätt sätt. Genom ett gemensamt engagemang kan grannarna i sin grannsamverkan tillsammans minska risken för inbrott och öka tryggheten i fastigheten.
Grannsamverkan app
För att hålla sig uppdaterad om grannsamverkan i sitt område kan man ladda ner en app speciellt framtagen för Grannsamverkan som heter ”SSF Grannsamverkan”. I appen får du som användare information om hur man startar upp och driver Grannsamverkan, aktuell och lokal information från polisen, möjlighet att chatta med grannar och ordna gemensamma aktiviteter samt tips på hur man själv kan minska risken för inbrott, stölder och brand. Appen gör det enklare att snabbt sprida viktig information vid misstänkta händelser i området och skapar en smidig kommunikationskanal för alla boende. Dessutom kan du ta del av säkerhetstips, checklistor och råd om hur du skyddar ditt hem på bästa sätt. SSF Grannsamverkan är gratis att använda och finns att ladda ner på App Store och Google Play.
Hur startar man upp grannsamverkan?
Det är enkelt att starta en grannsamverkan. Det är ni boende, fastighetsägare eller bostadsrättsföreningar i ert område/trapphus som initierar start av Grannsamverkan.
Du som bor i hus, lägenhet eller semesterboende har möjlighet att vara aktiv i en grannsamverkan. För att starta en grannsamverkan ska du:
- Informera dina grannar i området att idén för att starta en grannsamverkan finns och se hur intresset är. Minst 50% behöver visa intresse för att grannsamverkan ska vara som mest effektiv.
- Utse ett ombud som kommer vara er kontaktperson till polis och kommun angående er grannsamverkan i området.
- Kontakta den lokala polisen när ni har bestämt er för att ni vill ha grannsamverkan i ert område.
- Ni får utbildning av polisen där ni som grannar får en djupare förståelse för hur Grannsamverkan fungerar och vad som är viktigast för att öka tryggheten och förebygga brott.
- Sätt upp skyltar och dekaler ni fått från polisen för att visa att ni är aktiva inom grannsamverkan!
Grannsamverkan tips
När vi hjälps åt i grannskapet kan vi tillsammans minska risken för inbrott och skapa en tryggare boendemiljö. Genom att vara uppmärksamma och ta enkla förebyggande åtgärder kan man göra det svårare för tjuven. Här är några viktiga tips för grannsamverkan för att skydda ditt, och dina grannars, hem när man är bortrest.
- Tala om när du reser bort för dina grannar och om du skulle vara bortrest under längre tid bör kontaktombudet meddelas.
- Håll koll på området och kontakta polis om du misstänker något misstänksamt.
- Be om hjälp med att tömma brevlådan/brevinkastet, klippa gräsmattan, skotta uppfarten vid snö eller be en granne parkera sin bil på din uppfart när du är borta.
- Lägg inte ut på sociala medier att du ska resa bort en tid och var försiktig med statusuppdateringar som informerar om att du inte kommer vara hemma.
- Lås in föremål och värdesaker som till exempel smycken och stegar. Redskap kan användas för att bryta sig in och värdesaker kan bli stulna.
- Se till att låsa ordentligt och lämna inte reservnycklar på ett gömställe.
Säkerhetsåtgärder i grannsamverkan
Att ha ytterligare säkerhetsåtgärder som mekaniska inbrottsskydd, kamerabevakning och uppkopplade larm stärker grannsamverkan på flera sätt. Synliga säkerhetsåtgärder som kameror och förstärkta lås avskräcker brottslingar och gör området mindre attraktivt för inbrottstjuvar, eftersom risken att bli upptäckt ökar. Samtidigt skapar det en ökad trygghetskänsla för de boende, vilket gör att fler engagerar sig i grannsamverkan och bidrar till att hålla uppsikt över området.
Uppkopplade larm i en grannsamverkan gör att man blir lättare uppmärksammad vid brand, och att området samt larmcentralen larmas. Även övervakning med kamera kan avskräcka samt kan hjälpa till att identifiera obehöriga och ge en tydligare bild av vad som har hänt.
Fördelar med grannsamverkan
Grannsamverkan har flera fördelar som bidrar till både ökad trygghet och en starkare gemenskap i bostadsområden. När grannar samarbetar, håller uppsikt och rapporterar misstänkta händelser blir området mindre attraktivt för brottslingar.
Utöver minskad brottslighet skapar grannsamverkan en tryggare och starkare gemenskap. När grannar känner varandra och har en öppen dialog blir det lättare att hjälpa varandra, både i säkerhetsfrågor och i vardagen. Det kan handla om att se till varandras hem vid resor, hjälpa till vid oväntade händelser eller bara skapa en bättre kontakt i området.
Utöver dessa fördelar visar utvärderingar att grannsamverkan även leder till en minskning av tillgreppsbrott och en ökning av antalet gripanden i dessa områden jämfört med områden utan grannsamverkan.
- Genom utbildning av kontaktombud och polisens brottsförebyggande information lär sig boende bättre skydda sina tillhörigheter.
- Gemenskapen med grannar gör att de känner igen varandra, då vet de också vilka som inte bor i området, vilket skapar en naturlig vaksamhet.
- En trygg miljö för de boende gör att de trivs mer i området och därför rör de sig mer utomhus, vilket ökar möjligheten att upptäcka och avskräcka brottslingar.
Sammanfattning
Grannsamverkan är ett samarbete mellan boende i ett område för att minska brottslighet, framför allt inbrott. Genom att hålla kontakt med sina grannar och vara uppmärksam på misstänkta händelser kan man avskräcka brottslingar och skapa en tryggare boendemiljö
Studier från Malmö Högskola och Brottsförebyggande rådet visar att grannsamverkan kan minska inbrott med 16–36 procent. Dessutom leder samarbetet till ökad trygghet, en starkare gemenskap och en bättre boendemiljö där grannar hjälper varandra i vardagen
Grannsamverkan drivs av Samverkan mot brott tillsammans med polis, försäkringsbolag och andra aktörer. Syftet är att förebygga brott genom social kontroll och ökad vaksamhet. I flerbostadshus organiseras grannsamverkan ofta av bostadsrättsföreningar, bostadsbolag eller en trygghetsgrupp. Genom att sätta upp skyltar, skapa kommunikationskanaler och installera säkerhetsåtgärder som kamerabevakning och uppkopplade larm kan man förstärka skyddet och avskräcka brottslingar
För att starta en grannsamverkan behöver boende i ett område visa intresse, utse en kontaktperson och samarbeta med polisen. Boende får utbildning i hur grannsamverkan fungerar och sätter upp skyltar som visar att området är aktivt i samarbetet. En viktig del är också att skapa gemensamma rutiner för att hålla koll på misstänkt aktivitet och hjälpa varandra vid exempelvis resor genom att tömma brevlådor och parkera bilar på uppfarter för att bostäder ska se bebodda ut
Det finns även en app för grannsamverkan som erbjuder information om hur man startar och driver samarbetet, uppdateringar från polisen och möjlighet att kommunicera med grannar. Utöver att minska brottslighet skapar grannsamverkan en starkare sammanhållning i bostadsområden och gör det lättare för grannar att hjälpa varandra i både vardagliga situationer och vid oväntade händelser.