Vad händer vid en brand i ett flerbostadshus

Vad händer vid en brand i ett flerbostadshus?

Vad händer vid en brand i ett flerbostadshus?

Vad gör du om det börjar brinna i din lägenhet eller om det brinner hos grannen? Och vad händer vid en brand i ett flerbostadshus egentligen? Det viktigaste är att ha ett säkert brandlarm som varnar vid brand och rökutveckling och som dessutom kan larma räddningstjänsten. I ett flerbostadshus finns det även möjlighet att ha ett brandlarm som gör att alla boende blir varnade direkt, så om det brinner hos grannen varnas de övriga boenden. Vi kommer gå igenom hur en brand sprider sig i ett flerbostadshus, hur du kan förhindra det och vem som har ansvaret för en brandsäker fastighet.

Ett flerbostadshus är enligt terminologicentrum ett bostadshus med minst tre bostadslägenheter. De vanligaste bränderna som sker i ett flerbostadshus är att man glömmer spisen på och att elektronik börjar brinna i lägenheter. En del bränder i flerbostadshus är också anlagda och de flesta anlagda bränder startar i trapphus, källare, soprum och på vindar. En brand sprider sig fort och på bara några minuter kan ett helt rum stå i lågor och farlig rök sprider sig så det blir svårt att andas. Röken är livsfarlig att andas in och det räcker med några få andetag för att svimma av. Temperaturen stiger snabbt till fler hundra grader. Men vad händer vid en brand i ett flerbostadshus? En brand i ett flerbostadshus kan sprida sig på flera olika sätt beroende på byggnadens konstruktion, material, och andra faktorer. I byggnader måste en så kallad brandcell finnas och en brandcell definieras som separata delar av en byggnad, en lägenhet anses om en egen brandcell. Brandcellens funktion är att förhindra så att branden inte kan sprida till andra delar.

Spridning av brand i ett flerbostadshus

  • Rök är ofta den största faran vid en brand och kan spridas snabbt genom byggnaden, även till områden långt från själva branden. Röken kan ta sig genom ventilation, trapphus, hisschakt, och till och med genom små springor runt dörrar och fönster.
  • Värmestrålning kan orsaka att material i närheten av branden börjar brinna, även om det inte är i direkt kontakt med elden. Detta kan leda till att branden sprider sig horisontellt eller vertikalt till andra delar av byggnaden.
  • Genom väggar och tak som inte är tillräckligt brandskyddat så kan elden sprida sig genom dem. Detta är särskilt farligt i äldre byggnader där brandceller inte är väl definierade.
  • Luftkanaler och ventilationssystem kan fungera som en kanal för både rök och eld, vilket kan leda till en snabb spridning av branden till andra delar av byggnaden.
  • Genom hisschakt och trapphus där eld och rök kan spridas vertikalt genom hisschakt och trapphus, vilket kan hota flera våningar på en och samma gång.
  • Horisontell spridning av elden betyder att det kan spridas från ett rum till ett annat genom öppna fönster eller dörrar, särskilt om det finns en vind som driver elden och röken i en viss riktning.
  • Vertikal spridning är när branden når ett fönster eller en balkong som sprids uppåt till nästa våning genom att elden fattar eld på fasaden eller genom att fönstren på den våningen över spricker av värmen.

Brandinstallationer i ett flerbostadshus

För att förstå frågan “vad händer vid en brand i ett flerbostadshus?” är det viktigt att fokusera på brandskyddet, vilket är en avgörande faktor för säkerheten. Ett pålitligt brandlarm kan vara skillnaden mellan en kontrollerad situation och en katastrof. Att ha ett brandlarm som upptäcker rök och eld i ett tidigt skede är en grundläggande säkerhetsåtgärd. Vår produkt, X2 Smoke, är både en certifierad brandvarnare och rökdetektor som är utformad för att ge snabb varning. Den är trådlöst ansluten till SOS Alarm, vilket innebär att räddningstjänsten omedelbart får full information om när brand upptäcks, vilket kan rädda liv och minska skador.

I flerbostadshus är brandsäkerhet en fråga som involverar flera olika tekniska lösningar som kräver brandinstallationer. Förutom brandvarnare kan fastigheten vara utrustad rökluckor som är designade för att snabbt avlägsna brandrök och farliga gaser från trapphus, vilket underlättar räddningstjänstens arbete genom att sänka temperaturen. Ett annat viktigt brandskydd är brandsläckaren som bör finnas lättillgängligt i varje trapphus. Dessutom kan stigarledningar finnas installerade, vilket gör det möjligt för brandkåren att snabbt få tillgång till vatten i byggnaden och på så sätt effektivt bekämpa elden. För att få en helhetsbild av hur brandskyddet fungerar och vad som är viktigt är systematiskt brandskyddsarbete, även kallat SBA, en översikt på hur arbetet bedrivs. SBA innefattar vem som har ansvar och fördelar arbetet med brandskydd, dokumentation, planering samt utbildning kring vad man ska göra när det brinner.

Regelbunden kontroll och underhåll av dessa brandskyddsinstallationer är avgörande för att säkerställa att allt fungerar som det ska när det verkligen behövs. Detta ansvar faller på fastighetsägaren, som måste se till att alla tekniska anordningar är korrekt installerade och fullt fungerande.

Fem brandskyddsinstallationer för flerbostadshus:

  1. Brandvarnare – Det är viktigt att ha brandvarnare installerat i sin bostad och för flerbostadshus är det ett byggkrav att ha brandvarnare installerat i varje bostad.
  2. Rökluckor – Det är en viktig åtgärd för att få ut den farliga brandröken i flerbostadshus i till exempel trapphus och källare.

  3. Stigarledningar – Ett krav på byggnader över 24m, vanligtvis 8 våningar, så brandkåren kan få tillgång till vatten i byggnaden vid brand.

  4. Brandsläckare – Rekommendationen är att varje lägenhet bör ha en brandsläckare och för extra säkerhet kan det vara bra att ha brandsläckare i trapphus och tvättstugor.

  5. SBA – När man jobbar med brandskydd i flerbostadshus och ställer sig frågan “vad händer vid en brand i ett flerbostadshus?” är det viktigt att jobba med SBA. Det dokumenterar och säkerhetsställer att allt fungerar som det ska ifall det skulle uppstå en brand.

Ansvar

Många undrar vem som bär ansvaret över att brandskydd finns i ett flerbostadshus. Det finns en lag som bestäms av att den som äger en bostad har krav på att se till att systematiskt brandskyddsarbete finns samt att brandskydd finns i bostäderna.

Ytterst ansvarig för brandskyddet i fastigheten är alltid styrelsen i en bostadsrättsförening. Då enskilda hyresmedlemmar endast utgör en viss del av fastigheten så är lagen tydlig att ansvaret ligger hos styrelsen. Vissa delar i SBA som exempelvis batteribyten kan man som styrelse delegera till lägenhetsinnehavarna. En av de viktigare delarna i lagen är dokumentation, att kontrollen av brandvarnarna har utförts så vid en eventuell brand har man dokument som stärker att man utfört SBA. Detta gör X2 Wireless system exemplariskt för flerbostadshus då det kontrollerar funktionen i brandvarnaren och loggar detta flera gånger om dagen.

Vill ni läsa mer om ansvarsfördelning av brandskydd i flerbostadshus kan ni göra det här.